Dikiş Atma - Dikiş Alma
Dikiş yani diğer adıyla süturun atılma ve alınma süreçlerini anlatıp bu süreçlere dair bilmemiz gereken önemli kısımlara değindik. Yaranın ne zaman yıkanabileceği ya da yaraya ne sıklıkla pansuman yapılması gerektiği gibi soruların cevaplarını yazımızda bulabilirsiniz.
Dikiş atma genellikle acil durum gerektiren bir konudur. Kesik oluştuğu zaman söz konusu parçalanmanın boyutu ve şekli önemlidir. Yaralanmanın yaşandığı vücut bölgesine bağlı olarak da dikiş atma durumu ve iyileşme süresi değişiklik gösterir. Örneğin parmağa atılan dikişler genellikle küçük boyuttadır. Lakin ele, özellikle de parmağa dikiş atma konusu profesyonel müdahaleden kesinlikle taviz verilmemesi gereken bir durumdur. Parmaktaki kas ve sinir sistemi fazlasıyla gelişmiş ve hassas olduğundan bu ve de tabii diğer bütün medikal işlemlerin alanında uzman olan bir sağlık memuru, hemşire veya doktor tarafından yapılması gerekir.
Dikiş (Sütur) Alma İşlemi
Yaralanma veya ameliyat gibi durumların sonrasında atılan cerrahi dikişlerin yaklaşık 10 gün sonra alınması gerekir. Bu süre dikişlere ve hastaya göre değişiklik gösterir. Önemli olan dikişleri atan veya sonrasında yarayı tetkik etmiş sağlık personelinin vereceği bilgidir. Emilebilen dikiş ya da eriyebilen dikiş diye adlandırılan ve alınmasına gerek duyulmayan dikiş malzemeleri de mevcuttur.